Cum sa scapi de bataturi in cativa pasi simpli!


Bataturile sunt extrem de neplacute, si nu doar din punct de vedere estetic. In functie de greutatea corporala a fiecaruia, de stilul pantofilor pe care ii poarta, de calitatea pielii si de efortul fizic sau in functie de slujba pe care o are, fiecare persoana in parte este mai mult sau mai putin predispusa la aparitia acestei probleme.

In acest articol, specialistii BottegaVerde.ro iti vor explica care sunt motivele aparitiei de bataturi si cum le poti trata sau preveni, pentru ca acestea sa nu se agraveze.

 Ce sunt bataturile?

Bataturile, cunoscute si sub denumirea de calusuri, sunt acele zone de piele ingrosata, intarita si moarta. Acestea apar pentru a proteja pielea si alte structuri de sub piele de presiune, frictiune sau traumatism. Pot avea o culoare galbuie sau rozalie, pot fi mai putin sensibile la atingere decat pielea inconjuratoare si pot avea un aspect neregulat. Bataturile de la picioare la persoanele active, care fac multa miscare sunt normale. Acestea devin o problema cand cresc suficient de mult si devin dureroase.

Care sunt cauzele aparitiei bataturilor? 

Cauzele aparitiei de bataturi se datoreaza fortei de presiune si de frecare repetata pe o zona a pielii, pe o perioada mai lunga de timp. Presiunea determina aparitiei de piele moarta si formarea unei suprafete tari, care are rolul de a proteja. O batatura moale se formeaza in acelasi fel, atunci cand transpiratia inmoaie pielea. Acest fenomen are loc mai ales intre degetele de la picioare. Acestea nu sunt cauzate de un virus si nu sunt contagioase, insa trebuie sa ai mare grija de aspectul lor, pentru a nu se agrava. Asadar, cele mai frecvente cauze ale aparitiei de bataturi la picioare sunt:

  • presiunea indelungata asupra aceleiasi zone, fie ca este vorba de tinutul unei unelte in mana, a unei mingi, in cazul sportivilor, sau frecarea palmei de o bara, cum se intampla la gimnastele de performanta;
  • pantofii nepotriviti: daca acestia sunt prea stramti, materialul pantofului va sta prea lipit de piele si o va presa, iar daca sunt prea largi se vor freca de piele si vor cauza rani, care mai tarziu se pot transforma in bataturi groase si inestetice;
  • mersul pe jos prea mult sau alergatul: la un moment dat, chiar daca ai incaltarile potrivite, prea mult mers pe jos va produce cu siguranta bataturi, la fel ca alergatul;
  • mersul fara pantofi: poate ca este sanatos sa mergi in picioarele goale, iti face placere cand esti la tara sau la plaja, dar acest obicei iti poate ingroasa destul de mult pielea de pe talpi.

Este foarte simplu sa identifici o batatura, deoarece foarte multe persoane s-au confruntat cu asa ceva macar o data de-a lungul vietii. Atunci cand abia incepe sa se formeze este imposibil sa nu o observi, deoarece te va durea. Cand se intareste, devine galbena si nu mai doare, ci are un aspect putin capat si inestetic. Uneori se poate confundata cu un neg, dar o poti desosebi, deoarece este mai tare si nu te deranjeaza la atingere.

Daca bataturile sunt prea mari si nu poti scapa de ele  cu ajutorul unei pietre abrazive sau a unei pile speciale pentru talpile de la picioare, dupa ce ai stat putin cu picioarele in apa,atunci trebuie sa apelezi la ajutorul unui medic.

Incaltarile cu o talpa mai groasa si moale te vor ajuta. Atenuand din presare, acestea nu vor lasa talpile sa fie afectate in timpul mersului. Unii oameni folosesc acidul salicilic pentru a scapa de aceasta problema, dar unii medici nu recomanda acest lucru, caci poate afecta pielea din jur, provocand iritatii care se pot transforma in adevarate rani.

In cazuri extreme, in care bataturile nu incep sa dispara si se maresc necontrolat, fiind insotite si de monturi,  atunci se poate apela si la tratament chirurgical.

Tratamente pentru bataturi

Bataturile pot fi usor prevenite cu ajutorul unor sfaturi simple, pe care le poti pune imediat in practica:

    • Fa-ti bai fierbinti la picioare si apoi foloseste o crema hidratanta pentru a hidrata pielea in profunzime. Crema hranitoare pentru picioare cu mentol si unt de shea este un tratament foarte hranitor datorita continutului bogat in proprietati emoliente, revigorante si odorizante. Contineunt de shea, emolient si nutritiv siMentol, cunoscut pentru actiunea sa revigoranta si calmanta. Rezultatele se vad chiar de la prima aplicare: picioarele sunt ingrijite, moi e si revigorate!

 

 

Nu uita sa adaugi si saruri anti-oboseala, revigorante pentru picioare pentru o relaxare totala. Aceste saruri parfumate sunt imbogatite cu Aloe Vera, hidratante si calmante, care confera o stare de bine si relaxare picioarelor. Perfecte pentru a scoate oboseala si stresul, pentru ca au un efect de relaxare imediat, aroma proaspata si racoritoare de menta conferind o stare de bine de lunga durata.

    • Poarta pantofii potriviti – intre degetul mare si varful pantofului trebuie sa existe un spatiu de 2 centimetri. Pantofii trebuie sa fie suficient de largi astfel incat degetele si bolta plantara sa nu fie presate dintr-o parte in alta, dar nici prea largi, pentru ca piciorul poate aluneca si exista riscul de frecare pe margini, aparand astfel bataturile.
    • Cumpara-ti pantofi seara, atunci cand picioarele sunt mai umflate (din cauze statului pe scaun sau in picioare). Daca ii cumperi dimineata devreme, vei constata ca sunt mult prea stramti in anumite momente ale zilei.
    • Evita tocurile inalte si daca totusi trebuie sa ii porti la o petrecere, alege pantofi cu varf capitonat, pentru a reduce presiunea pe degete.
    • Foloseste o pila abraziva pentru a indeparta pielea moarta cauzata de aparitia de bataturi.
    • Foloseste o crema pe baza de acid salicilic, fiind foarte cunoscut pentru priprietatile pe care le are in diminuarea bataturilor. Picioare sanatoase – crema de picioare intens hidratanta cu acid salicilic
    • reprezinta solutia eficienta pentru a reduce si a inmuia bataturile picioarelor intr-un timp scurt. Formula cu acid salicilic, care prin activitatea sa exfolianta imbunatateste pielea aspra si ingrosata. Textura placuta si prospetimea parfumului de menta il face sa fie produsul ideal pentru obtinerea rapida a unor picioare netede si fine. Rezultate vizibile in 7 zile! Piele neteda si fina.

 

 

BottegaVerde.ro contine produse variate pentru ingrijirea picioarelor si tratarea bataturilor, cu ingrediente special alese in aromonie cu natura. Produsele de ingrijire a picioarelor Bottega Verde actioneaza pe trei cai: nutritiva, calmanta si odorizanta. Pentru mai multe detalii si informatii intra pe www.bottegaverde.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *