Dermatita solara – simptome si tratament

Vrei sa faci diferenta intre dermatita solara si arsurile solare? Amandoua sunt provocate de expunerea la soare, dar exista anumite diferente considerabile. Afla cum poti ajuta la prevenirea dermatitei solare si care sunt principalele cauze de aparitie.

Dermatita solara 

Dermatita solara sau alergia solara, este o afectiune cutanata care se manifesta prin aparitia unor reactii ale pielii in urma sau in timpul expunerii la soare. In mod normal, dermatita solara se observa prin aparitia unor eruptii care pot provoca mancarime, urticarie, vezicule, pustule, pete rosii sau alte simptome neplacute.

De obicei, zonele corpului in care apare cel mai des dermatita solara sunt: palmele, bratele si picioarele, pieptul sau decolteul.

Fata de arsurile solare, care apar in urma expunerii indelungate la soare, dermatita solara poate sa apara dupa numai cateva minute de expunere la soare. De obicei, dureaza cateva zile pana la disparitie.

Simptome si cauze ale dermatitei solare

Dermatita solara este de 3 tipuri

  • Eruptia polimorfa la lumina sau fotosensibilitatea – aceasta este cea mai intalnita forma de dermatita solara. Simptomele eruptiei sunt mici umflaturi  care provoaca mancarimi, de culoare galbuie sau albicioasa, ce apar pe piele dupa cateva minute de expunere la soare. Vasele de sange se inflameaza, iar zona devine rosie si iritata. Prevenirea dermatitei solare, in acest caz, se face prin protejarea pielii de expunerea la lumina solara. Se recomanda purtarea tricourilor de bumbac, subtiri, care sa acopere in totalitate bratele, pieptul, decolteul sau zonele afectate de acest tip de dermatita solara.
  • Eruptia polimorfa ereditara – Aceasta forma de dermatita solara apare in mod special la copii si tineri. Cele mai intalnite simptome sunt inrosirea pielii si aparitia veziculelelor cu lichid care se pot sparge. Este recomandata multa grija, pentru ca pot lasa cicatrici. Buzele pot fi afectate si ele de expunerea indelungata la soare si este necesara protejarea lor. Se recomanda folosirea balsamurilor de buze protectoare, cu factor de protectie sau fara.

Poti opta pentru un balsam de buze cu ulei de argan, regenerator si hranitor.Caracterizat de textura moale si emolienta, protejeaza si confera hidratare buzelor. Uleiul de Argan, un miraculor si pretios elixir al frumusetii cunoscut de la femeile berbere, este bogat in vitamina E, A si F, exercita protectie si actioneaza ca hidratant, nutritiv si emollient pentru un zambet tanar mereu.

  • Dermatita actinica cronica – cel de-al treilea tip de dermatita solara, se manifesta prin aparitia unor leziuni inflamatorii uscate si cruste insotite de prurit. Acestea apar cel mai des pe fata, scalp, gat si spate.

Tratament pentru dermatita solara

Nu exista tratament medicamentos pentru dermatita sau alergia solara. Insa, in cazul in care simptomele sunt greu de suportat sau produc leziuni grave la nivelul pielii, doctoral dermatolog poate prescrie tratamente medicamentoase sau cu actiune locala.

Prevenirea dermatitei solare


Prevenirea dermatitei solare
este cea mai la indemana metoda pentru a ne proteja de un eventual disconfort provocat de aparitia acesteia.

  • Expunerea la soare se face in intervalele corecte – Evitati expunerea la soare intre orele 11 – 15, atunci cand razele soarelui sunt cele mai puternice. Evitati sa stati la soare un timp indelungat.
  • Folositi ochelari de soare si haine lejere, vaporoase, care sa acopere pielea expusa.

Utilizati creme si lotiuni cu factor mare de protectie impotriva radiatiilor ultraviolele: puteti opta pentru un lapte de protectie pentru pielea sensibila si delicata, cu maxnolia si ulei de argan, rezistent la apa. Acest lapte de protectie cu factor de protectie cu SPF 50 protejeaza pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete si contine ingredient special pentru pielea sensibila si delicate, pe care o hraneste si o protejeaza.

  • Folositi lotiuni after-sun care sa reduca din disconfortul creat de expunerea la soare, din roseata si mancarime si sa aiba un efect racoritor.

O crema multi-activa si de o absorbtie rapida, special creata pentru a satisface toate exigentele pielii, dupa o zi sub razele soarelui, este crema dupa-plaja, hidratanta si matasoasa, cu ulei de hibiscus si ulei de argan. Formula crema gel, proaspata si moale, se mandreste cu prezenta uleiului de hibiscus, de argan si un amestec de uleiuri vegetale, foarte hidratante si emoliente. Folosita zilnic, hraneste si catifeleaza pielea, ajutand la mentinerea bronzului si a culorii pielii.

Nu uitati sa va hidratati suficient pe tot parcursul expunerii la soare cat si dupa sis a folositi produse special destinate pielii cu fotosensibilitate. Bottega Verde iti pune la dispozitie o gama variata de produse de ingrijire special destinate tenului delicat si cu probleme, bazate pe formule ce contin extracte naturale. Pentru mai multe detalii, intra pe www.bottegaverde.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *