Dragobetele – traditii si obiceiuri romanesti

Sarbatoarea „Dragobetemai este cunoscuta si sub numele de  „Ziua indragostitilor – la romani si este asociata, inca din vremurile apuse, cu venirea primaverii si cu reinnoirea sentimentelor de dragoste, in randul tinerilor, mai ales.  Sarbatoarea dragostei la romani are origini stravechi, intrucat povestea se leaga de un personaj, pe nume Dragobete, care a fost preluat de la vechii daci si tranformat mai tarziu in protector al iubirii. Legenda spune ca acesta era chiar fiul Babei Dochia si ca atragea atentia tuturor domnisoarelor care ii ieseau in cale. Conform povestirii, acesta mai era cunoscut sub numele de „Cap de primavara, „Logodnicul pasarilor sau „Navalnicul”.

 Iata cateva aspecte legate de sarbatoarea dragostei la romani

Dragobetele saruta fetele

Cea mai raspandita zicala legata de sarbatoarea dragostei este „Dragobetele saruta fetele, obicei care se mai regaseste si in zilele noastre, mai ales in sate, acolo unde traditiile raman vii, in ciuda trecerii timpului.

Dimineata de Dragobete presupune un intreg ritual, intrucat tinerii feciori si fetele se imbraca in haine de sarbatoare si isi dau intalnire la biserica. Obiceiul este ca acestia sa mearga in grup, iar daca vremea le permite, cauta ghiocei sau alte plante miraculoase – folosite pentru descantece in dragoste, exact cum traditia o cere. De asemenea, se spune ca, daca doi tineri nu se saruta de Dragobete, se vor desparti in anul respectiv.

Buze moi, numai bune de sarutat, se pot obtine cu ajutorul rujului cu ulei de argan, care se regaseste in setul cadou, 151 lei, de pe Bottegaverde.ro

 De Dragobete, tinerii se logodesc si leaga fratii de sange

Tot de Dragobete, tinerele cupluri isi luau angajamentul si faceau logodne simbolice, unele chiar se pastrau si tinerii deveneau, in cele din urma, sot si sotie. Un alt obicei intalnit de Dragobete este legat de faptul ca fetele si baietii faceau fratii de sange, in ziua dedicata celebrarii dragostei. Atat baietii stransi in cete cat si fetele, obisnuiau  sa-si cresteze bratele in forma de cruce, dupa care isi suprapuneau taieturile, ca semn al relatiei stranse, pe care o aveau cu cei pe care ii alegeau sa le devina frati de sange.

Fara lacrimi… de Dragobete

Legenda spune ca, in ziua de Dragobete fetele trebuie musai sa se intalneasca cu persoane de sex masculin, daca nu cumva vor sa ramana singure tot anul. La randul lor, baietii au obligatia de a nu le necaji pe acestea, pentru a nu le face sa planga. Se spune ca lacrimile care curg in aceasta zi sunt aducatoare de necazuri si suparari in lunile ce vor urma, de aceea starea generala trebuie sa fie una buna, plina de liniste, pace si iubire.

In luna februarie, femeile trebuie sa fie rasfatate cu cadouri, care mai de care mai inspirate. Poti alege pentru partenera ta pachetul special creeat pentru luna februarie, cu strugrui rosii, 99 lei, de pe Bottegaverde.ro, care ii va oferi toate motivele sa zambeasca.

 De Dragobete nu se munceste

Tot in aceasta zi de 24 februarie, treburile grele de pe langa casa, cusutul, tesutul sau alte activitai de acest gen trebuie amanate. Chiar si asa, singurele premise sunt legate de curatenie, deoarece aceasta este considerata ca fiind aducatoare de spor si prospetime. In plus, oamenii in varsta nu sacrifica animale in ziua de Dragobete, pentru a nu strica rostul imperecherilor, spune legenda.

Descantece si busuioc sub perna

Cu o seara inainte de Dragobete, fecioarele curioase isi aduna ultimele urme de zapada (zapada zanelor) si o topesc, iar apa obtinuta o folosesc in tot cursul anului la descantece de dragoste si frumusete. In plus,  isi pun busuioc sub perna, pentru a-si visa ursitul.

Traditiile de Dragobete se pastreaza, mai ales in zona rurala si, oricat de copilaresti ar parea, au farmecul lor, deoarece fac parte din cultura nationala romaneasca. Chiar si asa, multe dintre traditiile de la sat s-au pierdut in timp, nefiind preluate si urmate, ori au fost date uitarii din cauza altor sarbatori importate, care au avut un rasunet mai puternic.

Dragobetele este o sarbatoare cu traditii vechi si reprezinta sarbatoarea dragostei la romani, inceputul unui nou anotimp, dar si reinnoirea sentimentelor de dragoste si renasterea naturii.

Miresmele imbietoare care ne duc cu gandul la vremurile de odinioara, precum arome de musetel sau levantica, se pot regasi in produsele de pe Bottegaverde.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *